Nazwa “szwedzki stół” pochodzi od tradycji sięgającej XVII wieku, kiedy to Karol X Gustaw wprosił sią na posiłek do Jana Zamoyskiego. Ordynat przywitał go stołem wystawionym na zewnątrz, który kusił najbardziej wybornymi daniami i trunkami. Niedługo potem szwedzki stół zawitał na stałe w kulturze, stając się jednym z popularniejszych form serwowania posiłków. Wykorzystują go restauracje, hotele, a także organizatorzy przyjęć domowych. Nic więc dziwnego, że znajdziemy go również na weselnej zabawie – zwłaszcza, że odpowiednia dekoracja i zastawa pełni rolę cudownej aranżacji.
Poniżej przedstawiamy kilka propozycji na to, jak udekorować i zaplanować swój weselny stół szwedzki.
Niezwykła popularność stylu rustykalnego widoczna jest także w dekoracjach stołu szwedzkiego. Wykorzystywane, duże deski w geometrycznych kształtach, doskonale zastępują talerze i półmiski. Ułożone na nich plastry szynki z domowej wędzarni, kanapki udekorowane warzywami oraz świeże owoce, tworzą piękną i minimalistyczną dekorację. To one komponują się zarówno na weselach w typie boho, jak i przyjęciach w wiejskich chatach, gdzie Państwo Młodzi częstują regionalnymi przysmakami. Tak swojskie dekoracje doskonale uzupełnione zostaną przez aluminiowe garnki, w których podgrzewa się świeży bulion, a także serwetki z motywem roślinnym. Nie zapomnij dołożyć do nich drewnianych sztućców, wykałaczek i świeżych ziół, do własnoręcznego doprawiania potraw.
Wielopiętrowe, ozdobne, przypominające kryształy naszych babć patery, tworzą idealną przestrzeń do udekorowania całego stołu szwedzkiego. Ustawione na nich babeczki, ciastka, mini tarty lub tartaletki na słono doskonale oddadzą charakter wesela w stylu glamour. Zwróć uwagę aby wybrane przekąski nie przytłoczyły tak delikatnej i eleganckiej zastawy. Zrezygnuj więc z żeliwnych czajników czy dużych mis – lepiej poporcjuj dania i wyłóż je na niewielkich, szklanych miseczkach czy kokilkach.
Całość uzupełnić może ozdobna zastawa, finezyjne sztućce, kieliszki ze szkła oraz świeże kwiaty, o których więcej przeczytasz poniżej.
Klasyczną i uniwersalną dekoracją stołu szwedzkiego są kwiaty. Świeże bukiety wstawione do wazonów zastapić można suszonymi kwiatami, albo zebranymi z pola kłosami zboża. Naturalne dekoracje – w tym szyszki czy jarzębina – dopełnią całości, kusząc gości, którzy poszukują przekąski pomiędzy daniami głównymi. Obok potraw postaw karteczki z motywem roślin, które opisują co znajduje się na podanych talerzach (nie zapomnij wymienić wszystkich alergenów!). Całość uzupełnij małymi lampionami, rozsypanymi płatkami i pięknie pachnącymi daniami na ciepło i zimno. Najpopularniejsze kwiaty, wykorzystywane na stołach, to herbaciane róże, świeżo zebrane polne pąki, wrzos i lawenda.
Finezyjnie wycięte rzodkiewki, przypominające świeżo zebrane róże. Tasiemki z ogórków, wstążki z marchewki oraz piękne dekoracje z wykorzystaniem jabłek czy truskawek. Tak przygotowane dekoracje pełnią dwojaką formę: estetyczną i spożywczą, bowiem większość tak przygotowanych ozdób można zjeść wraz z daniami głównymi. Kolorystyka dodatków oraz zapach świeżych owoców doskonale odda charakter letniego przyjęcia weselnego. Aby zachęcić gości do jedzenia owocowych ozdób postaw garnek fondue z roztopioną, dobrej jakości czekoladą.